Green deal vergroot de kans op realisatie van de Dutch Windwheel

Op 29 juni presenteerde de Windwheel Corporation de nieuwe ontwerpen van de Dutch Windwheel, het icoon van technologische innovatie dat de skyline van Rotterdam moet verrijken. Minister Kamp (Ministerie van Economische Zaken), gedeputeerde Bom-Lemstra (provincie Zuid-Holland) en wethouder Struijvenberg (gemeente Rotterdam) tekenden in het World Trade Center in Rotterdam bovendien een Green Deal, die de kansen op realisatie van de Dutch Windwheel moet vergroten.

Internationale blikvanger

Medio 2015 presenteerden de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters het plan voor de Dutch Windwheel: een iconisch gebouw dat onder meer woningen en een attractie bevat. Het radicale ontwerp omarmt maximaal de mogelijkheden van energieproductie en beleving. Het is ontworpen voor doorgaande innovatie en hergebruik en wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio. De visie van de Dutch Windwheel ging de wereld over: internationale media berichtten massaal over het project, tot aan het Chinese journaal aan toe. Om een zo circulair, duurzaam en gezond mogelijk gebouw te realiseren en het energie-opwekkend vermogen maximaal te maken, spraken de initiatiefnemers de ambitie uit de Dutch Windwheel uit te rusten met geavanceerde technologische oplossingen, die deels nog (door)ontwikkeld moeten worden.

Innovatiepartners

Daaraan wordt inmiddels gewerkt door een innovatieconsortium bestaande uit Arup, Koninklijke BAM Groep, Deltares, Dura Vermeer, ECN, Eneco, Evides, Siemens, SPIE, TNO en de Windwheel Corporation (waarin de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters zijn vertegenwoordigd). Het doel van het consortium is om de kwaliteit en duurzaamheid van gebouwen drastisch te vergroten met behulp van klimaat architectuur en geavanceerde technologie. Zij worden daarbij gesteund door InnovationQuarter, NBTC Holland Marketing, PNO en Rotterdam Partners.

Nieuw ontwerp

Mede op basis van de resultaten van het innovatieconsortium, is de afgelopen maanden een grote slag gemaakt met het ontwerp. In het doorontwikkelde ontwerp, dat onder leiding van DoepelStrijkers en Arup tot stand is gekomen, zijn de karakteristieke eigenschappen van de Dutch Windwheel overeind gebleven. Het complex kent bovendien nog steeds dezelfde functies, inclusief een attractie bestaande uit cabines die de bezoeker naar het hoogste punt van de Dutch Windwheel brengen. In het ontwerp is de constructie geoptimaliseerd en zijn de circulaire principes voor het materiaalgebruik en het klimaat, water- en energiesysteem verder uitgewerkt.

Publieke omarming

Diverse overheden omarmen de doelen van het consortium. De Dutch Windwheel wordt in de regionale Roadmap Next Economy aangemerkt als dragend project voor systeemdoorbraken. Het project is benoemd tot regionaal ‘fieldlab’ en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeente Rotterdam dragen bij aan het testen van de innovaties in de regio, met het doel de innovaties wereldwijd te vermarkten. Met het tekenen van de Green Deal onderschrijven de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en de Rijksoverheid de potentie van het project voor de regionale economie en werkgelegenheid. De Green Deal vormt het startpunt voor onderzoek naar de financiële haalbaarheid, de wijze van exploitatie en de locatie-eisen.