Het werk van morgen
The Dutch Mountains in NRC en talkshow Stadsleven
Het werken verandert. Robots en kunstmatige intelligentie vervullen een steeds grotere rol. Mensen die niet meer voor een baas van vlees en bloed werken, maar voor een algoritme. Maar ook de plek waar we werken gaat drastisch veranderen. In Nederland wordt volop gewerkt aan een nieuwe generatie kantoren. Daarover sprak Lennart met Tracy Metz in de talkshow Stadsleven in De Balie in Amsterdam. Bovendien beschreef Tracy Metz in NRC de drie voorlopers in Nederland, waaronder een item over The Dutch Mountains, dat hieronder terug te vinden is.Langs de A2 bij Eindhoven, niet ver van het hoofdkantoor van ASML en de High Tech Campus, zal over een paar jaar een groots houten gebouw verrijzen: The Dutch Mountains. Het wordt 440 meter lang en moet een combinatie van werkruimtes, hotels, horeca en ruimtes voor ontmoetingen en conferenties worden. Het gebouw is een initiatief van ‘creatief ontwikkelbedrijf’ BLOC en moet in 2020 af zijn.
Twee dingen aan het nieuwe gebouw zijn bijzonder. De eerste is de houten constructie, zegt Lennart Graaff, oprichter van BLOC. „Een houten gevel is in eerste instantie duurder dan beton, maar het in tegenstelling tot beton houdt het CO2 vast. En de uitstoot van CO2 zou in de toekomst weleens behoorlijk kostbaar kunnen worden.” Het hout heeft bovendien een „warme uitstraling”, zegt Graaff. In het midden van het langgerekte gebouw komt een park van ongeveer 13.000 vierkante meter.
Daarnaast is de manier waarop het kantoor tot stand komt ook onderscheidend. Alle onderdelen van het gebouw blijven eigendom van de leverancier, zo is de bedoeling. Meubilair, installaties en zelfs de gevels worden voor een afgesproken periode aan het kantoor ‘verhuurd’. De leveranciers blijven eigenaar van hun product en worden op die manier geprikkeld dat product te verbeteren, is het idee. En zo zal het gebouw opgewaardeerd blijven worden. „Kantoorgebouwen zijn nu vaak net als auto’s: op een gegeven moment zijn ze afgeschreven. Ik wil toe naar een situatie waarin ze juist in waarde toenemen”, zegt Graaff.
Met een voorbeeld legt hij uit hoe dat systeem in de toekomst moet slagen: „De gevelleverancier leent de gevel als het ware uit aan het gebouw, waarna het de bedoeling is dat het de gevel weer terugneemt om te verwerken. Voor het bedrijf is er dus een stimulans om die gevel zó te bouwen dat de grondstoffen daarna te hergebruiken zijn.”
Of het ook gaat lukken om het casco via een dergelijke constructie te bouwen, is nog onduidelijk. Bovendien heeft een gebouw dat de optelsom van allerlei verschillende producten en leveranciers is, juridisch ook nog een aantal haken en ogen.
Dan is de rol van architecten bij ook nog ongebruikelijk, zegt Marco Vermeulen, een van hen: „Ik ben geen dienstverlener, zoals de architect dat meestal is, maar een mede-ontwikkelaar. Ik neem ook deel aan de gesprekken over ontwikkeling en financiering. Daardoor kan ik vanaf het begin af aan meedenken over het gebruik van high-tech oplossingen in de constructie. Dat mis je toch nog weleens in de huidige generatie gebouwen.”
Meer weten? Lees hieronder het gehele artikel in het NRC en bekijk de talkshow Stadsleven
Het werk van morgen
Bekijk hier de Talkshow Stadsleven met daarin The Dutch Mountains rond 1:54.
Talkshow Stadsleven