Lancering Dutch Mountains

High tech werk- en verblijfscomplex in de regio Eindhoven. Grootste houten gebouw ter wereld. Locatie gereserveerd en bekend gemaakt. Beoogde opening: eind 2020.   

Vrijdag 16 maart is het project The Dutch Mountains gelanceerd. Een nieuwe verblijfs- en werkomgeving op De Run in Veldhoven, pal naast de A2. Dit complex bevat kantoren en werkruimtes, conferentiefaciliteiten, horecavoorzieningen, een hotel, shortstay voorzieningen voor kenniswerkers en een park. Je kan er werken, verblijven en ontmoeten in een omgeving die even innovatief en hightech is als gezond en groen. De ambitie is dat The Dutch Mountains het grootste houten gebouw ter wereld wordt, zodat het CO2 vasthoudt. Een gebouw met een missie dus. En met een ambitie die past bij de regio. The Dutch Mountains gaat eind 2020, begin 2021 open.

Haalbaarheid

De afgelopen anderhalf jaar heeft een vernieuwende samenwerking van technologiebedrijven, dienstverleners, architecten en ontwikkelaars het concept ontwikkeld voor verblijfs- en werklandschap The Dutch Mountains. In deze periode is ook de haalbaarheid van dat concept onderzocht. De resultaten van deze fase zijn positief. Daarom hebben de initiatiefnemers van het project op 16 maart samen burgemeester Letty Demmers en wethouder Ad van den Oever van de gemeente Veldhoven een intentieverklaring ondertekend waarmee de eerste stappen richting uitvoering van het project worden gezet. De beoogde locatie, De Run 1000 in Veldhoven, is door de gemeente voor het project gereserveerd.

The Dutch Mountains

The Dutch Mountains is een verblijfs- en werklandschap dat de regio Eindhoven in 2020 gaat verrijken. In dit complex, dat naast een groot park en publieke voorzieningen onder meer ook shortstay faciliteiten, een conferentiecentrum en bedrijfshuisvesting omvat, worden allerlei hightech innovaties toegepast waarmee het symbool staat voor wat de slimste regio ter wereld wordt genoemd. Deze technologieën maken van het gebouw een zeer geavanceerd complex dat een nieuwe standaard zet voor duurzaam ontwikkelen. Het gebouw is maximaal zelfvoorzienend, met gesloten kringlopen op het gebied van energie, water, afval en materialen. De ambitie is zelfs om het complex van massief hout te maken, vanwege het positieve effect op de CO2 depositie. Daarmee wordt het het grootste houten gebouw ter wereld.

De gebruiker centraal

Het concept is vanaf de start ontwikkeld met technologiebedrijven en dienstverleners die normaal gesproken achteraan in de ontwikkelketen zitten. Zij ontwikkelen samen een ‘ecosysteem’ van diensten en technologieën waarin de gebruiker centraal staat. Het systeem stelt de individuele gebruiker in staat zo plezierig, comfortabel en gezond mogelijk in het gebouw te verblijven: iedere gebruiker kan invloed uitoefenen op zijn eigen – gepersonificeerde – omgeving. Het gebouw is volledig datagedreven en ervaringsgestuurd. De omgeving kan voortdurend veranderen: ruimtes kunnen de volgende dag een andere functie hebben dan de dag ervoor en segmenten van het gebouw kunnen meebewegen met veranderende marktomstandigheden.

World Changing Idea

The Dutch Mountains onderscheidt zich bovendien doordat het een totaalsysteem is van diensten. Licht, warmte, voedsel, meubilair, installaties en zelfs delen van het gebouw worden als diensten in het project geleverd. Dat maakt het mogelijk dat elementen van het gebouw (de software én de hardware) met de tijd vervangen kunnen worden. Het complex krijgt voortdurend updates en upgrades en wordt met de tijd beter. Dit vraagt om een volstrekt nieuw exploitatie- en organisatiemodel; de ontwikkeling daarvan maakt deel uit van het project (inclusief de verkenning van blockchain toepassingen). Om die reden werd het project in 2017 uitgeroepen tot finalist voor de World Changing Ideas Awards van het mondiaal toonaangevende innovatieplatform Fast Company.

High Tech Excellence

De initiatiefnemers hebben een technologiescan ontwikkeld met ruim 100 technologieën (op het gebied van onder meer energie, materialen, geveltoepassingen en smart mobility) die toepasbaar zijn in The Dutch Mountains. Door de toepassing van deze innovaties in The Dutch Mountains, krijgt het complex een regionale functie als High Tech Excellence Center. De high-tech beleving wordt versterkt door horecavoorzieningen, conferentiefaciliteiten, exhibition spaces, living labs en displays die het verhaal vertellen van The Dutch Mountains, de regio en de verschillende high tech innovaties.

Context

De impact van The Dutch Mountains beperkt zich niet tot het complex zelf. De initiatiefnemers werken samen met onder meer de gemeente Veldhoven, ASML, het Maxima Medisch Centrum en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij aan de transformatie van het omliggende bedrijventerrein De Run tot een nieuw type werklandschap. Dat gaat onder meer over het toevoegen van openbaar toegankelijke groenstructuren en het ontwikkelen van een toekomstbestendige mobiliteitsaanpak.

 

Partners

The Dutch Mountains is een initiatief van BLOC, Studio Marco Vermeulen en Urban XChange. Ontwikkelpartner is Strukton Worksphere. Co-ontwikkelaars en exploitatiepartners zijn Asito, Beveco, Dell-EMC, HEYDAY en SPIE Nederland. Arup en Off Road Innovations zijn de kennispartners. Er zijn al meerdere voorcontracten getekend met organisaties die zich in The Dutch Mountains willen vestigen.

Bezoek hier de nieuwe website van The Dutch Mountains.

Download hier de beelden van The Dutch Mountains (credits: Studio Marco Vermeulen).

Design: Studio Marco Vermeulen

Design: Studio Marco Vermeulen