Reductie footprint staal
De staalindustrie schoon maken, hoe doen we dat?
Windmolens. Elektrische auto’s. Buizen voor hyperloopverbindingen. Naast dat het symbolen zijn voor een moderne, schone samenleving is er iets anders wat hen bindt. Ze hebben allemaal grote hoeveelheden staal nodig. En dat is voorlopig een grondstof met een flinke footprint.Zo werd er in 2010, 2500 Megaton CO2 uitgestoten door de staalindustrie en dat lijkt te groeien naar 2800 Megaton in 2050 als we niks doen (bron). Zo’n 70% van al het staal wordt wereldwijd gemaakt door de hoogoventechniek die zeer veel kolen gebruikt. Gelukkig wordt daar hard aan gewerkt! Op het congres “Reducing the carbon footprint of the steel industry” georganiseerd door ECN in het kader van het CATO-project stond die inspanning centraal. We bezochten het congres en verbaasden ons over nieuwe technieken.
Zo kun je in IJsland al rondrijden op brandstof van CO2 die uit een geothermie-fabriek komt. ArcelorMittal maakt op basis van hoogovengassen aardgas om op te koken, zodat er minder fossiele bronnen nodig zijn. En in Korea werken ze aan dimethylcarbonaatproductie op basis van CO2. Deze belangrijke chemische bouwstof is op die manier zelfs goedkoper te maken dan normaal!
Hoogtepunt was een bezoek aan de HIsarna plant van partner Tata Steel IJmuiden. Op deze testlocatie wordt gekeken naar een alternatieve manier van staal maken (dan de klassieke hoogovenmethode). Deze techniek heeft veel minder kolen nodig én produceert ook nog eens een relatief schone stroom CO2 die hergebruikt of opgeslagen kan worden. Erg relevant voor het CO2 Smart Grid dus!
“CO2 can function as a carrier of energy, just as a battery.” Rob Ernst van Array Industries