Onderzoek Kansenkaart Alblasserwaard
In opdracht voor de Provincie Zuid-Holland en in nauwe samenwerking met de plaatselijke stakeholders ontwikkelden we een kansenkaart voor de omgeving van het Werelderfgoed Kinderdijk.
Lees meerDe autonome groei van bezoekers aan het Werelderfgoed Kinderdijk biedt unieke kansen voor het achterliggende gebied: de Alblasserwaard. Tegelijkertijd brengt dit uitdagingen met zich mee, zoals periodieke drukte in het entreegebied met als resultaat overlast voor bewoners. Voor de directe omgeving hebben we recent een perspectief op bezoekersmanagement gerealiseerd. Tegelijkertijd hebben we ook naar de brede omgeving gekeken om kansen en daarbij behorende projecten te identificeren. Deze hebben we gevat in een aantal thematische kansenkaarten. Deze bieden samen een inspirerende visie, waarbij bezoekersmanagement, leefbaarheid en economische ontwikkeling elkaar versterken.
De leefbaarheid versterken door het inzetten van de kwaliteiten in het gebied
Met Kinderdijk als uitgangspunt is de vraag hoe we bezoekers niet alleen kunnen aantrekken, maar ook kunnen verleiden om langer in het gebied te verblijven en daarmee gebruik te maken van voorzieningen en attracties in de gehele Alblasserwaard. Door slimme koppelingen tussen erfgoed en het omliggende landschap, kunnen bezoekers bijdragen aan de lokale economie en het behoud van voorzieningen.
Middel: Thematische kansenkaarten
De resultaten van het onderzoek zijn vertaald naar drie verhaallijnen, die aansluiten op bestaande routes en thema’s:
- Mensen en het water: Bezoekers ontdekken de rijke geschiedenis van het lokale watermanagement, van de wereldberoemde molens tot samenspel in het polderlandschap.
- Verborgen verhalen: Unieke gebeurtenissen en cultuurhistorische bezienswaardigheden maken de regio tot wat hij is.
- Groene Longen: Wandel- en fietspaden verbinden Kinderdijk met de prachtige groen-blauwe landschappen van de Alblasserwaard.
Inspirerende Lessen uit Canterbury
Een succesvolle referentie is de aanpak in Canterbury, waar bezoekersmanagement en investeringen in lokale voorzieningen de regio hebben versterkt. Van culturele wandelroutes tot nieuwe accommodaties: deze geïntegreerde aanpak biedt een blauwdruk voor de Alblasserwaard.
De lessen uit dit project
Het rapport benadrukt dat samenwerking tussen publieke en private partijen – specifiek de lokale ondernemers – cruciaal is. Concreet worden de volgende stappen voorgesteld:
- Structuur en verantwoordelijkheden: Heldere afspraken tussen betrokkenen over taken en verantwoordelijkheden.
- Investeren in infrastructuur en faciliteiten: Verbeteren van fietspaden, bewegwijzering en recreatieve voorzieningen.
- Samenhang in Promotie: Ontwikkelen van een gezamenlijke strategie voor het gebied, inclusief betere afstemming tussen ondernemers.
- Kaarten inzetten, testen en door ontwikkelen: De kansenkaarten in gebruik nemen, feedback verzamelen en volgende versies ontwikkelen.
Meer weten over dit project of ook een ruimtelijke vraag? Contacteer Ruben!
Ruben Lentz
- ruben@bloc.nl
- +31 6 55177628