Bloc
Warmterotonde

Warmterotonde Zuid-Holland

BLOC stond aan de wieg van de Warmterotonde in Zuid-Holland: een groot warmtenetwerk tussen glastuinbouw, woningen en industrie. Hoe start je zo'n samenwerking?

Lees meer

Warmte delen is impact maken

Glastuinbouwondernemers gebruiken vaak aardgas om warmte op te wekken. In de industrie in het Rotterdamse havengebied komt juist veel warmte vrij. Door deze twee met elkaar te verbinden in een warmtenet kan veel worden bespaard. De helft van energie in Zuid-Holland wordt namelijk besteed aan warmte. Hiermee heeft het warmtenetwerk veel impact op het energieverbruik

Grip op de zaak

De uitdaging bij dit warmtenwerk project is om in beeld te krijgen hoe het financiële plaatje in elkaar zit en de samenwerking op te starten. Het gaat vaak om een complex veld van verschillende stakeholders. Bovendien moeten verdienmodellen nog uitgedacht worden en veel voorbeelden op grote schaal zijn er niet.

 

BLOC is bij uitstek de partner om partnerships op te starten en businessmodellen te smeden.

Dat warmte uitwisselen nuttig is begrijpt iedereen, maar hoe verdeel je de winsten én de investeringen?

BLOC onderzocht met de industrie en met tuinbouwondernemers in het Westland (2014) en Oostland (2016) de businesscases om deze gebieden met elkaar te verbinden met warmte- en CO2-leidingen. In meerdere sessies zaten producenten en afnemers bij elkaar om toekomstscenario’s te maken. Deze werden vertaald in een eerste businesscase. Dat leidde tot de oprichting van een samenwerking van 10 partijen uit overheid en markt die gezamenlijk een businesscase bouwden. Onder de naam Warmterotonde worden op dit moment verschillende leidingtrajecten gerealiseerd om de glastuinbouw van warmte en CO2 te voorzien. Zo ontstaat een enorme duurzaamheidswinst. Dit had niet gekund zonder onze eerste onderzoeken.

Een unieke en broodnodige samenwerking

Een unieke en broodnodige samenwerking

Wil je meer leren over hoe je warmtenetwerken ontwikkeld? Drink een kop koffie met Petrus!

Warmtenet Haarlem
Volgend project

Warmtenet Haarlem